Lär känna oss i projektet. Hej Ellen!

Under projektets gång kommer vi presentera personerna bakom projektet. Den här gången får vi lära känna Ellen Nystedt, delprojektledare i Skogens kraft och ordförande i föreningen Skogens Mångbruk. Hej Ellen!

Vad tycker du är mest spännande med Skogens Kraft och varför?

Det mest spännande med Skogens kraft är hur det ger skogens som resurs flera ansikten. Det förenar så många olika människor, branscher och affärsmodeller under samma tak. Projektets träffar lockar företagare att träffas kring platser och samtal som annars aldrig hade uppstått – vilket i sin tur leder till nya affärsmöjligheter och starkare lokalsamhällen. Att få lyfta mångbrukets bredd och potential, sprida kunskap och koppla samman företagare på oväntade sätt gör projektet både inspirerande och betydelsefullt.

Hur tror du Skogens Kraft kommer påverka vår förståelse och användning av skogarna? 

Skogens Kraft kommer bidra till ett ökat fokus på möjligheter till att bredda synen på skogens som resurs och därtill kopplade affärsmöjligheter, både inom olika branscher och för samhället i stort. Att jämställdhetsintegrera ett affärsutvecklingsarbete som inkluderar flera olika branscher känns nyskapande. Jag är övertygad om att Skogens krafts metodik kommer bidra nya möjligheter, arbetstillfällen och varierad mer hållbar användning av skogens resurser.

Vad blir ditt bidrag i projektet?

Som en av två delprojektledare kommer jag vara projektgruppens ena öra mot marken. Jag har direktkontakt med mångbruksföretagen, lyssnar in och skapar träffar som matchar deras behov och utmaningar. En annan är att vidareförmedla kunskap och erfarenheter från träffarna till relevanta delar i samhället, t ex rådgivare, regioner och andra delar av Sverige. Samtidigt utvecklar vi träffarna för att bättre stödja företagen, bidra till samhällsnytta och öka intresset för skogligt mångbruk.

Om du kunde vara ett träd för en dag, vilket träd skulle du vara och varför?

Gamla träd fascinerar, tänk vad har de upplevt. Jag skulle vara Old Rasmus, en gran på Sonfjället i Härjedalen som växer på en plats jag ofta besöker. Old Rasmus är tillsammans med Old Tjikko på Fulufjället anses vara världens äldsta levande individuella trädklon, minst 9 500 år gammal.