Skogskonferens med Skogens kraft

Anmäl dig

För dig som ser möjligheter i skogen – med kvalitetsskogsbruk, småskalig träförädling, matupplevelser och turism.

Välkommen till Mundekulla och två dagar fyllda med föredrag och aktiviteter om kvalitetsskogsbruk, träförädling, smakupplevelsen av en plats och småskalig turism. Det blir gott om tid att umgås över en god måltid och prisutdelning av Årets Mångbruk, en ny prestigefylld och årlig utmärkelse. Skogskonferensen vill ge en boost för det småskaliga företagandet med koppling till skog.

Var: Mundekulla konferens och retreatcenter, Emmaboda kommun.

Hitta hit: https://maps.app.goo.gl/28iHNghhSujT12Pm7 

När? 25/9 kl 10:00-17:30 (kaffe från 9:00), middag kl. 19:00 och 26/9 kl 8:30-15:30

Konferensen är kostnadsfri* och vi bjuder på samtliga måltider. Boende bokas och bekostas av respektive deltagare. Dagarna är fristående och du kan delta endast på en av dagarna.

Program

Torsdag 25 september, kl 10:00-17.30 (FIKA från 9:00)

  • Välkomnande – Skogens Kraft och Mundekullas nya Schweiziska ägare Martin Studer.
  • Småföretagares upplevelser av möjligheter till affärsstöd och att få ny kunskap? SLU Magnus Ljung tillsammans med intervjuade mångbrukare.
  • Ny inriktning för Mundekullas skogsbruk – hur? Skogstur med Mundekullas egen förvaltare.
  • Lunchbuffé med smaker från Mundekullas egen trädgård

Valbara workshops: 

  1. Kvalitetsskogsbruk – att skapa timmerkvalitet från ung planta. Samtal och skogsbesök med en av Sveriges experter, Dan Johansson, författare till boken kvalitetsskogsbruk.
  2. Upplev skogens harmoni med Naturlogi: Från nyblivna skogsägare till framgångsrika naturturismföretagare. Samtal om erfarenheter, lärdomar och framtidsspaningar med Josefine Espenkrona och Linnéa Salbark.
  3. Vad smakar din plats? Lär dig om hur du kan arbeta fram smaken av en plats. Sven-Erik Larsson ger en introduktion till metodiken som skapat en smakprofil för Platåbergens Geopark och om vad ursprungsmärkning är. Samtal om hur konceptualisering och råvaror med en historia kan skapa nyfikenhet och stärka upplevelsen av din plats. I workshopen bjuds även på ett smakprov. 
  • Priscermoni: Årets mångbruk
  • Gemensam måltidsupplevelse, tvårätters (alkoholfri dryck och folköl från Kvarnagårdens bryggeri till självkostnadspris).

Fredag 26 september, Kl 08.30-15.30

Valbara aktiviteter – förmiddag

  1. Småskalig träförädling med hög kvalitet och udda dimensioner. Goda exempel och samtal om hur hjälper vi varandra att förädla och sälja virke, att köpa loss kvalitetsvirke och sälja själv. Daniel Lund från Ebböns snickeri delar med sig av sin spetskunskap om aptering och hur olika virke beter sig vid sågning, torkning och förädling.
  2. Vilken affärsverksamhet inom turism passar dig som skogsägare? Axel Hjelmer från Eremit-app ger exempel på mångbruk och kan hur du som skogsägare kan komma igång.

Valbara aktiviteter – eftermiddag inkl. lunchmacka i resp. grupp

  1. Studiebesök, Ödevata Gårdshotell, biokol och regenerativ turism med Doro och Patrick Elling.
  2. Småskalig träförädling: såga specialvirke till byggnadsvård och möbler. Daniel Lund finns på plats med mobilt sågverk för ett praktiskt erfarenhetsutbyte.
  3. Naturvandring med Nature Tribe featuring Skogsstyrelsen – naturguidning med Nicole Renne och Mattias Sandberg om skogens sociala värden.
  • Summering och kaffe

Anmälan

Anmäl dig till konferensen här!

Boende

Boende bekostas av deltagarna. Platser i närheten:

*Avbokar du inte din plats senast 22 september debiteras du med 500 kr.