Program för Skogens krafts studieresa till Gotland, 8-10 maj (fullbokad)

I september 2021 genomförde Skogens Kraft en studieresa från Gotland till Småland. Nu bjuder vi in till en ”returresa” med möjlighet till fortsatt nätverkande och erfarenhetsutbyte.

Under två dygn kommer drygt tjugotalet småländska mångbrukare lära känna ett drygt femtontal gotländska mångbrukare. Vi färdas gemensamt i en rymlig buss och flera gotländska mångbrukare kommer följa med som deltagare. Vi tror och hoppas att alla medverkande mångbrukare kommer knyta många nya kontakter och hitta potentiella samarbetsparter.

Program

Söndag 8 maj

kl 19.00 Färjeterminalen i Oskarshamn. Ellen och Jenny från Skogens kraft samlar gruppen i vänthallen till entrén för passagerare utan bil. Middag serveras ombord.

24:00 incheckning på Åminne Fritid och Havsbad – Skogens Krafts Lotta tar emot oss! Vi bor i 2 nätter i stugor/radhus.

Måndag 9 maj

07.30 Frukost

08:45 Kort introduktion i frukostsalen. Ankomst gotländska mångbrukare som deltar helar dagen.

Förmiddagen spenderas i trakerna kring Gothem.

Vi träffar Gunnar ”Stör” och tryffeljägaren Olof (Tryffel of Sweden). Gunnar är en innovativ träförädlare och Sveriges störta producent av eneträ. Under förmiddagen besöker vi hans gård och en ”udda träd-plantering” där även förmiddagskaffet serveras. I ett närbeläget gotländskt änge möter vi tryffeljägaren Olof som berättar och demonstrerar lite av sin verksamhet.

12:30 Lunch hos Vitvikens Café & camping

Eftermiddagen spenderas i trakterna kring Rute.

Vi möter Siv som driver projektet ”Konst i skog” och Helene och Krister Hafdell som arbetar med sockenutveckling och vandringsleder samt är kunniga inom bulhusbyggnation och hälsosamma utomhusupplevelser. Vi får även träffa socialantropologen Consu som bl a nyttjar skogen som arena för kulturguidningar.

17:00-18:00 Egentid. Passa på att vila på rummet, vandra längs stranden eller ta en god lokal dryck i baren.

18:00-19:00 Strandskogsmingel och aktivitet med mångbrukare från Gotland och Småland

19:00 Middag med gotländska råvaror

Tisdag 19 maj

07:00-08:00  Frukost och utcheckning

Förmiddagen spenderas i trakterna kring Ardre och Hejde

Vi träffar Lasse och Ove som driver småskalig träförädling vid Ardre Såg AB. Riina, som erbjuder guidade upplevelser ofta kopplade till lokal mat och dryck – tar oss med till en förmiddagsfika vid Dagges ”vikingahus”. Dagge är arketypen av en gotlänning och erbjuder både svenska och internationella besökare autentiska upplevelser.

En bussfärd på ca 30 min tar oss till Ekeskogs i Hejde. Där besöker vi Mats Thomsson som i sitt företagande håller på att utveckla en mötesplats/arena med fokus på samspelet mellan människa och häst. Nästgårds till Mats möter vi häst- och naturturismföretagaren Ronny som med sin fru driver Ekeskogshunt och Ekeskogs Riding Acedemy.

12:30 Lunch. Maten bjuds av Sussie som driver utomhusrestaurangen ”det Tjuriga lammet” men som dagen till ära gör ett gästspel på Ekeskogs.

Eftermiddagen spenderas i Visby. Riina som vi träffat tidigare ger oss en specialanpassad guidning i världsarvsstaden Visby.

16:00 Samling i bussen för transfer till båten som avgår 16:50.

Under några timmar på färjan avrundar vi resan med middag, sköna samtal om vad vi upp upplevt och tar med oss hem.

20:00 Ankomst Oskarshamn

Kontaktuppgifter till projektteamet:

Lotta Löwhagen Lundberg, tfn: 070-654 13 44                        e-post: lotta.lowhagen.lundberg@lrf.se

Ellen Nystedt, tfn: 070-696 00 58                                               e-post: ellen.nystedt@lrf.se

Sven-Erik Larsson, tfn: o72-231 46 88                                        e-post: sven-erik.larsson@lrf.se

Jenny Fröberg, tfn: 070-560 02 43                                              e-post: jenny.froberg@lrf.se

Några av företagarna som vi träffar: 
Gunnar Norrby, Gothem, Sveriges största producent på ene. Sussi Redig, driver bl a utomhusrestaurangen ”Det Tjuriga Lammet”. Mats Thomsson, hästföretagare på Ekeskogs. Siv Häglund med sitt projekt Konstiskog. Lars Olsson och Ove Nilsson vid Ardre såg. Helen och Krister Hafdell, som håller kurser i allt från skogsyoga till bulhusbyggande och är drivande i utvecklingen av Rute socken. Riina Noodapera, Upptäck Gotland med mig. Consuelo Griggio, Your Gotland Tours, paketerar unika upplevelser i små format och på olika språk. Dagge som guidar vid sitt vikingahus, Olof som driver Tryffel of Sweden och Ronny som driver Ekeskoghunt m.m.

Kostnad
1000 kr + moms, faktureras. 
I priset ingår: färja Oskarshamn–Visby t o r, busstransporter på Gotland, boende i Åminne, måltider (ej dryck).

Anmälan
Stängd. Resan fullbokad. Vid frågor kontakta ellen.nystedt@lrf.se