Eldflammorna dansar i tunnan framför det restaurerade ödehuset, där Jenny Wickford och maken Mathew bor off grid. Deltagarna i Skogens krafts mångbruksträff matar på elden med kvistar medan Jenny hejar på och berättar om alla tänkbara fördelar med biokol.
Mest känt är biokol som markförbättring, men Jenny ser många fler användningsområden. I ett kärl längre bort har hon filtrerat vatten och med en pH-sticka demonstrerar hon att det sura vattnet blivit mer basiskt. Men också hur biokol också kan användas i samband med avloppsrening, vilket får diskussionerna i gruppen att handla om nyttan med kunskap om biokol i beredskapstider. Även om människan använt sig av biokol i tusentals år, menar Jenny att vi tappat bort användningen av det.

Det dröjer inte länge innan Malin och Magnus Axelsson – som är på besök från Ödevata och redan pysslar med biokol – börjar prata olika biokolsugnar. Magnus tillverkar biokolugnen Kon-tiki, som paret säljer på beställning. Jenny har en idé för att förbättra hennes första prototyp, och Magnus och Jenny börjar diskutera möjligheter. Svetsen går sannolikt varm hemma i Ödevata dagarna efter träffen, ett kvitto på betydelsen av samverkan. Kaffet för dagen tillagas på Jennys egenutvecklade biokolsspis, en keramikkrage ihop med ett par stora konservburkar som går alldeles utmärkt att laga mat på, samtidigt som man framställer biokol.

Jenny har nyligen kommit igång med företaget Björken AB, där hennes vision är att till exempel kunna arrangera gruppupplevelser och kurser kring biokolsframställning. Dessutom är hon arborist, har ett gediget hållbarhetstänk utifrån träd och är en skicklig täljare. Uppe på kullen, intill huset, ympas det äppelträd, precis utanför fönstret där en svegsvarv tar form. Just nu är verksamhetens utmaning att nå ut med erbjudandet och samtidigt hitta betalningsvilja, vilket kan vara ett eldprov för många som startar upp ett nytt intäktsben i sitt mångbruk. Dagens umgänge visar nyttan att få mötas och bolla idéer med andra.
När vi står i skogarna strax utanför Vaggeryd blir det tydligt att kunskapen inom biokol, platsen där paret lever på sitt hållbara enkla vis och den samvaro som uppstår runt en eld är det som levererar en unik helhetsupplevelse – ja, faktiskt en upplevelse värd att betala för. Jennys passion för biokol glöder i allra högsta grad!
För att läsa mer om hennes verksamhet, se bjorkenab.se.
Ps. Jenny (Björken AB) finns på plats i mångbruksmontern som Skogens kraft och föreningen Skogens Mångbruk har på Elmia Wood, den 5-7 juni.