Nytänk och samarbete är nycklar till ett lönsamt mångbruk

Under två höstdagar samlades mångbrukare, föreläsare och arrangörer från Skogens Kraft för ett årligt mångbrukskonvent. Regnet hängde i luften, men värmen i det gamla sädesmagasinet på Asa Herrgård och eldkorgarna utanför, bidrog till att skapa en välkomnande och uppsluppen stämning. Under dagarna utbyttes både kunskap och inspiration under seminarier, paneldiskussioner och presentationer.

Definitionen av en skogens mångbrukare är en småföretagare som kombinerar olika verksamheter. Idéer, råvaror och inspiration hämtas helt enkelt från skogen. Projektet Skogens Kraft, som finansieras av Europeiska utvecklingsfonden, LRF och regionerna i Jönköping, Gotland, Öland, Kalmar och Kronoberg, har till uppgift att organisera mångbrukare och skapa en mötesplats för skogsägare som vill bredda sitt skogsbruk. Egentligen är fenomenet inget nytt, Ewa Engdahl från Coompanion konstaterade i ett panelsamtal att kluriga smålänningar har alltid bedrivit mångbruk och samarbetat med andra gårdar för att överleva. Idag är fördelarna med mångbruk flera, dels ekonomiska men också nödvändiga för en levande landsbygd.

Skogen kan ge mer än enbart virke. Fram tills att det är dags för avverkning kan du tjäna pengar genom att erbjuda exempelvis upplevelser eller förädla skogen på olika sätt, sa Erik Troste från Almi under en paneldiskussion.

Nya affärsideér skapar nya frågeställningar
I panelsamtalet deltog även Åsa Hofring från Skogsvårdsstyrelsen som berättade att de gärna ger rådgivning kring hur skogen ska brukas. Att nyttja sin skog på ett annorlunda sätt skapar nya frågeställningar och funderingar och för att undvika konflikter mellan markägare är det tryggt att kunna vända sig till någon med mer kunskap. När det gäller rådgivning erbjuder även LRF stöttning för företagare.

– Vi kan bland annat hjälpa till med frågor kring nyttjande- och brukanderätt. Vi får ofta frågor kring hur man kan ta betalt för att en annan aktör ska kunna bedriva upplevelseturism i ens skog eller hur man går tillväga för att lägga vandringsleder på någon annans mark. Vi är gärna med och stöttar så att fler samarbeten kan skapas, berättade Karin Eickhoff från LRF.

Från gårdssafari till ställplats-app
Ett skolexempel på en mångbrukare är Karin Lindahl från Kastebergs Gård. När stormen Gudrun förstörde stora delar av deras skog 2005 tvingades de att snabbt tänka om. På en natt försvann inkomsten för 80 framöver. Karin och hennes man började pressa bränslepellets från de nedfallna träden och efter ett tag öppnade de en gårdsbutik. Det ena ledde till det andra och idag har gården flera anställda som hjälper till med försäljning och tar med besökare på gårdssafari.

– Allt vi gör har sin grund i jorden och skogen och möjligheterna är oändliga. Börja i liten skala och låt verksamheten växa. Jag brukar säga tänk inte, bara gör! säger Karin.

En annan mångbrukare är Axel Hjelmer, skogsägare och utvecklare, som såg en potential i att upplåta sin mark till övernattande campinggäster. Många markägare har natursköna platser som inte nyttjas. Med appen Eremit kan skogsägare markera en ställplats och låta campare boka övernattning mot en mindre avgift. På så sätt kan skogen generera en extra inkomst utan någon större ansträngning.

– När vi lanserade appen var det många skogsägare som tvivlade och var rädda för att campinggästerna skulle skräpa ner eller ställa till med skogsbrand. Men faktum är att konceptet har fungerat otroligt bra! Nu planerar vi att utöka utbudet med båtuthyrning, eremitkojor och korttidsjakt, berättar Axel Hjelmer. 

Karin Lindahl från Kastebergs Gård och Axel Hjelmer, utvecklare av appen Eremit.

Unikt projekt som inspirerar andra
Under konventet återkom flera talare till vikten av att samarbeta och fråga andra hur de har löst problem och utmaningar. Skogens Kraft organiserar mångbrukare i Småland och på Öland och Gotland, men projektets projektledare Jenny Fröberg berättade att fler regioner hört av sig för att se om de kan göra något liknande.

– Projektet Skogens Kraft är det första i sitt slag i Sverige. Det är väldigt roligt att vi uppmärksammas i resten av landet och kan inspirera till fler projekt. Faktum är att jag även haft möten med utländska intressenter som är nyfikna på att göra något liknande i sina länder. Om vi kan ta projektet internationellt har vi verkligen lyckats, avslutar Jenny.